Руските войски, които бяха окупирали АЕЦ в Чернобил, са ограбили предмети с много висок радиационен фон.

Руски войник е починал след радиационно облъчване в Чернобил

Преди дни бе съобщено, че руските военни са копали окопи в изключително радиоактивната пръст без никаква екипировка. А с преминаването си вдигали радиоактивен прах, който вдишвали. Това води до лъчева болест. Преди седмица бе съобщено и за руски военнослужещ, починал два дни след оттеглянето на войските от Чернобил.

Украинските власти съобщиха за нови пожари в района на Чернобил

Според данни на ръководителите на централата в Чернобил, руски военни са откраднали поне 133 предмета с много висок радиационен фон.

Преди дни министърът на енергетиката Герман Гулашченко каза, че руските войски са се изложили на "шокиращи" нива на радиация. "След един месец на такова излагане те имат максимум една година живот. По-точно не живот, а бавна смърт от болести. Всеки руски войник ще донесе частица от Чернобил у дома. Жив или мъртъв. Невежеството на руските войници е шокиращо", допълва той. 

Повече от 100 работници и 169 украински пазачи бяха затворени в подземен ядрен бункер за повече от месец без чист въздух и естествена светлина.

Към момента не е ясно къде са украинските пазачи, но се предполага, че са отведени насилствено в Русия през Беларус.

"Руските военни преминаха като стадо слонове през вещите на хората. И понеже не намериха пари, откраднаха лаптопи и техника от Централата", съобщи министърът.

Руснаците са унищожили лабораторията в Чернобил

Шокирани журналисти откриха и биваци в "Червената гора" - зоната с най-висока радиация, което доказва, че руснаците са прекарали дълго време в окопите. Намерена руска военна кутия за храна показва, че нивата на радиация са 50 пъти над естествените стойности, съобщи CNN.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм