Руските войски, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са "разграбили и унищожили" лабораторията на обекта, твърдят украински официални лица.

Държавната агенция заяви в публикация във Фейсбук, че в лабораторията е имало "високоактивни проби и образци от радионуклиди, които днес са в ръцете на врага".

Пожарите близо до АЕЦ „Чернобил“ вече са загасени

Лабораторията, чието създаване е струвало около шест милиона евро, е съдържала и "ценно аналитично оборудване", което не е било налично другаде в Европа, заяви агенцията.

Чернобил - мястото на най-тежката ядрена авария в света през 1986 г. - не е работеща електроцентрала, но все още се нуждае от постоянен персонал контрол.

Българските деца няма да ядат радиоактивен хляб, увери премиерът

Руснаците я превзеха в първите дни на войната миналия месец и държаха работниците там в продължение на седмици, преди някои от тях да бъдат освободени.

Бившата ядрена площадка продължава да буди голямо безпокойство, а по-рано тази седмица парламентът на Украйна съобщи, че в близост до централата са избухнали горски пожари, които са били засечени на сателитни снимки.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм