Увеличават се сигналите за нерегламентирано паркиране на МПС и диво  къмпингуване върху Черноморските дюни. Това стана ясно на среща в РИОСВ-Варна, на която бяха обсъдени  различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни по Северното Черноморие.

Част от предложените спешни действия са поставяне на табели от общините с информация за наличие на дюни и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР до края на летния сезон, информират от екоинспекцията.

Набелязаните в дългосрочен план мерки включват предложения от общините за обособяване на допълнителни зони за паркиране на автомобили близо до плажните ивици, отпечатване на информационни брошури с текст на английски и румънски език и раздаването им на граничните пунктове през летния сезон, поставяне на масивни информационни табели (тип билборд) с текст на два или повече езика, изготвяне на предложения за промени в законодателството с цел оптимизиране на превенцията и контрола върху дивото къмпингуване и нерегламентираното паркиране върху дюните.

В срещата, провела се вчера, взеха участие  представители на местната власт, МВР и началникът на сектор “Престъпления против околната среда и дивата природа“ към Главна дирекция „Национална полиция“.