Ново предизвикателство в учебната програма на ВВВУ „Георги Бенковски“ е подготовката на парамедици, която се извършва съвместно с Медицински университет – Плевен.

Това каза за медиите бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на военното висше училище. Той добави, че за целта има специален тренажор, в който ще бъдат обучавани бъдещите лекари, които ще спасяват живота на пострадали при инциденти граждани. Тази година се очаква и първият медицински въртолет.

„Известно е, че първият час след инцидент е много важен за пострадалите, и парамедиците и пилотите, които ще бъдат обучени да работят в екип, ще оказват първа помощ на пострадали граждани“, каза ген. Радойски.

Той уточни, че обучението на парамедици във ВВВУ „Георги Бенковски“ ще започне от тази есен, като програмите за обучение са внесени в Министерството на образованието, одобрени са, и приемът ще започне от месец септември тази година.

„Разделили сме обучението на две – медицинско обучение, което поема МУ-Плевен и авиационно обучение, което се поема от ВВВУ. По предварителна информация, очакванията са тази година обучението си за парамедици да започнат общо 50 студенти – от МУ-Плевен и от ВВВУ „Георги Бенковски“.

„За сега, ние сме единственият авиационен център, който може да подготвя специалисти за оказване на медицинска помощ по въздух“, каза началникът на военновъздушното училище, бригаден генерал Юлиян Радойски.