Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за поста секретар на Районна избирателна комисия – Враца стана ясно на проведените днес, 5 февруари 2023 г. консултации.

    Съгласно чл.60, ал.1 от Изборния кодекс областният управител на област Враца Георги Митов проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Враца, за провеждане избори за народни представители на 2 април 2023 г. На консултациите присъстваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание, както и заместник областният управител Милчо Стефанов.

    Областният управител Георги Митов отправи приветствие към присъстващите и запозна участниците с решението на Централната избирателна комисия от 2 февруари, от което става ясно, че съставът на РИК – Враца наброява 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

    Уточнено бе, че разпределението им по квоти е съответно: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за партия „Възраждане“ – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 1 член; за коалиция „Български възход“ – 1 член.

    Участниците в срещата направиха своите предложения за членове на РИК – Враца, придружени с необходимите документи.

 В дух на диалогичност, по време на консултациите, политическите формации постигнаха съгласие за председател на РИК – Враца да бъде избрана Лора Младенова- юрист, предложена от коалиция ГЕРБ- СДС.

Подкрепено бе и искането за заместник-председателите на РИК – Враца, Светлана Георгиева – предложена от Коалиция „Продължаваме Промяната“ и Георги Петров от ПП „Възраждане“. Съгласие не  бе постигнато за длъжността секретар за която постъпиха две предложения от ПП ДПС и от коалиция „БСП за България“.

    Областният управител благодари на представителите на политическите формации за направените предложения и закри консултациите. Георги Митов заяви, че всички подадени предложения и подписания протокол от проведената консултация ще бъдат изпратени до ЦИК в законоустановения срок за окончателно решение за състава на РИК – Враца.

    Предвид непостигнатото съгласие за секретар на РИК, предстои окончателното решение за този  пост да бъде взето от ЦИК, след което със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК – Враца за предстоящите парламентарни избори.