Добре за България е да има кабинет, но това, което ни се предлага, е една нова кръгла маса – партиите, които са докарали страната ни до това състояние, да седнат, да им се даде една индулгенция на принципа „ние вас няма да ви гоним,” след което да се използват новите партии, които искат страната да тръгне по нов път, за да се изперат старите. Тезата изрази пред Дарик радио Асен Василев от „Продължаваме промяната.”

Стойнев пред Дарик: Макар и минимален, все пак има някакъв шанс за създаване на правителство

Пред водещия Константин Вълков той изрази убеждение, че „Продължаваме промяната” би подкрепила правителство, което ясно ще заяви и ще направи истинска съдебна реформа, така че който е нарушил закона, да отива във затвора. Ако обаче има такова правителство, ГЕРБ ще намерят причина да не го подкрепят, категоричен бе е Асен Василев.

Целувка на ДБ с ГЕРБ и ДПС може да се окаже целувка със смъртта

„Трябва да се запитаме кое е добре за България – да, добре е да има кабинет, защото без него няма как да влезем в Еврозоната, в Шенген, както и да свършим редица належащи реформи. Другият въпрос обаче е какво ни се предлага като възможност. Дали е по-добре да влезем в един коловоз на имитация или е по-добре да минем през малко болка, но да се изчистим веднъж завинаги? Според е по-добре да направим второто”, категоричен е Асен Василев.

Той добави, че инерцията на Промяната не е унищожена.

„Тя щеше да бъде унищожена, ако бяхме позволили да се откраднат едни пари от пътното строителство. Това, което стана ясно след четворната коалиция, е че ние този компромис да се договорим с предишните няма да го направим. Това е моментът, в който се мобилизираха всички сили, които печелеха от съществуващия модел, а те не са малко – икономически интереси, канали на оръжие, канали на дрога, внасяне на храни с пестициди – всички тези хора се почувстваха застрашени и се мобилизираха”, припомни още Василев пред Дарик.

Бахаров: Не е важно какво ще кажеш ти, а е важно какво другите ще чуят от казаното

За него ГЕРБ в момента могат да сформират мнозинство, както са сформирали при избора на председател на Народното събрание. С първия мандат обаче те не са поискали да сформират такова мнозинство, а причината за това е била само една – това мнозинство е много нелицеприятно и неприемливо за обществото.

„Това, което стана ясно на всички граждани, е че този път няма да е бърз, няма да е лесен, ще отнеме време, много усилия и всеки от нас ще трябва да даде нещо в тази борба”, каза още Василев.

Асен Василев бе категоричен, че трябва да преценим дали сме готови да се борим за това България да стане една по-добра страна или сме готови да се примирим.

„Имам един любим цитат, приписван на Данте, въпреки че не е намерен в неговите ръкописи – че във времена на морална криза най-горещите места в ада са запазени за тези, които са неутрални.”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм