Театърът в България каква институция е в момента? С този въпрос започна водещият Константин Вълков разговора си с актьора Захари Бахаров във форума „Стълбището” на Дарик радио.

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов

Оказа се много важна, мигновено отговори гостът. Не съм вярвал, че обществото може да се възпалява за нещо толкова дребно, свързано с театъра. Има нещо несъответващо в нивото на недоволство в сравнение с по-големи проблеми, които имаме. Сравнително дребни неща предизвикват голямото недоволство, допълни актьорът.

Как да дефинираме “дреболия” в обществените теми и защо се случва това фокусиране върху тях, попита Вълков. 

Директорът на Народния театър: Не желая да коментирам обществените изяви на Морфов

Бахаров припозна социалните мрежи като основен мултипликатор на дребното недоволство. Вместо да бъдат отдушник те са се оказали пристрастяваща платформа за дразги на най-дребно равнище.

Какво значи професионален морал в отношенията между колеги, бе следващият въпрос към Бахаров?

На този въпрос гостът даде пример с пиеса, в която той самият участва заедно с актрисата Теодора Духовникова, под режисурата на Явор Гърдев. В нея по забавен начин е погледнат проблемът за това да казваме веднага това, което ни се върти в главата. Като контрааргумент на този проблем Бахаров поставя тезата, че не е важно какво мислиш и ще кажеш ти, а е важно какво другите ще чуят от казаното. Централен проблем на този въпрос е какъв е стремежът на този, който говори - да разрушава или да гради? Не винаги по действията на един човек може да се съди дали той е съзидателен или разрушителен.

КУЛТУРЕН АФИШ за периода 9 – 15 януари 2023 година

Според Бахаров човекът трябва да може да сдобрява и да носи повече от една теза. От противопоставянето на черното и бялото се получават само безсмислени битки, допълни той. От друга страна идентичността е много важна и хората трябва да изградят своя разказа за себе си.

На въпрос от водещия каква безсмислена битка е водил наскоро, Бахаров отговори, че няма такива. Той каза, че “театърът е необходимото излишно” и участието му в него е изпълнено със смисъл. 

Имат ли място хората на изкуството в политиката, попита водещият Вълков. 

Как се създава един мюзикъл

Конкретно за себе си Бахаров отбеляза, че му се ще да не му се налага да влиза в политиката. Той смята, че дори и да те възпали нещо и да решиш да го промениш чрез участие в политиката, машината доста бързо ще ти покаже, че нищо от това няма да стане. Шеговито, констатира той, че това може да завърши само със скъсани нерви, инсулт, инфаркт и смърт.

Захари Карабашлиев напуска Народния театър

Попитан за мъжкарството и рицарството в днешно време Бахаров отговори, че всеки, който става сутрин с мисълта да си свърши работата по най-добрия начин, прави достатъчно, за да бъде наречен “мъжкар” или “рицар”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм