Според финансовия министър Асен Василев България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ.

В коментар на намерението на Хърватия да въведе еврото година преди България виицепремиерът заяви, че Хърватия изкуствено е занижила дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка. 

ЕК потвърди: Хърватия изпълни условията за приемане на еврото от 2023 г.

"1-ви януари 2024-та Комисията потвърждава, че е срок, който ние можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така, че да отговаряме институционално, което е изцяло в наши ръце. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационните критерии", заяви Василев в блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

"При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване", посочи финансовият министър и добави:

Василев: Продължаваме да имаме положително салдо от над 500 млн. лв.

"Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база."

Според него държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата.

"Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск", подчерта министърът.

Подуправителят на БНБ: Има опасност от влизане в инфлационна спирала у нас (обзор)

Относно цената на електроенергията, той отбеляза, че се прилага компенсационна схема.

"Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск", каза още Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

Следващата седмица актуализацията на бюджета ще бъде внесена в Народното събрание, каза още Василев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм