“Ваня Григорова влезе в едно люлинско разделение на бедни и богати, което може би проработи за част от колебаещите се избиратели, но като цяло не даде това, което очакваха”. Така отговори политологът Васил Гарнизов на въпрос на водещия на “Стълбището” Константин Вълков дали Григорова е влязла в капан, като се е опитала, според някои анализатори, да раздели хората на работници и селяни, и на елит.

“Капан е много силна дума, но влезе в известно противоречие. Сравнявам резултатите от втори тур на Ваня Григорова и втори тур на Мая Манолова (*бел.ред. На предишните кметски избори в София Манолова беше на балотаж с Йорданка Фандъкова)”, каза още Гарнизов и изчисли, че Григорова е била с 20 000 гласа по-малко от Манолова.

Той обясни това така: “Мая Манолова не засили толкова много работническо-селската реторика срещу елита, джентълмените и хората от центъра на София и тя стоеше и по-кметски. Проблемът на кмета, както и при президента, е, че трябва да бъде малко консервативен и да се придържа към центъра. Тя може да е вляво от центъра, но трябва да балансира с няколко топки - една с центристки послания и една по-шарена. Като накзателна топка в боулинга - ще хвърли и ще помете всички фигури в улея, които пречат на добруването на бедните хора. Но само с едната не става. Видял съм го с очите си, че истинските кандидат-кметове са си казвали “Чакай малко, това не е просто политическа платформа, това е заявка за голямо политическо бъдеще и крайните левичарски разбирания плашат умерения избирател”. 

Във връзка с определението “жълтопаветници”, Гарнизов заяви, че това е дума, създадена от силите, които се опитваха да държат България в проруска посока. “Това доста се разминава с това, което виждаме в българския политически живот. Това не ни води към по-добро разбиране за това какво се случва в България. На мен ми е ясно, че всеки се е прикачил към някаква идеология, вярва в нея, привързал се е към някакви думи и смята, че тези думи му носят политически печалби. Това, което става в София, не е битка между жълтопаветници и люлинчани, или между софиянци и перничани”, анализира Гарнизов. 

За поведението на Григорова и начина ѝ на изразяване, той каза: “На различни срещи Григорова е била малко по-остра и агресивна. Сега просто новите ѝ думи, в деня след изборите, усилиха усещането, че тя не е била подходящият човек за подходящото място. От това трябва да е много щастлива г-жа Нинова, която неведнъж е предупреждавала софийската организация, “Внимавайте, тази жена ще ви издъни”. Не защото е политически неправилна, а защото е човешки невъзпитана. Когато не можеш да си сложиш спирачка на езика, можеш и да се простреляш”, обобщи анализаторът.

Препратките и асоциирането на Терзиев и Григорова с Държавна сигурност и държавна собственост (от статус на кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян) Гарнизов коментира така: “Единната държавна собственост и единната Държавна сигурност, която да пази единната партия и единна собственост - тези символи не можем да ги изхвърлим от нашата памет, защото тогава много ще се оголим. Принудително ще изчистим нашето минало от нашето преживяване, от нашия опит. В тази кампания обаче тези два символа бяха поставени по един съвсем различен, да не кажа донякъде манипулативен начин. Самият Васил Терзиев не е Държавна сигурност, но има фамилна обремененост. Самата Ваня Григорова не е номенклатура, която да е захлебила от единната държавна собственост и при нея това е малко външно привнесено. При Васил Терзиев - той буквално заби кол в сърцето на вампира, когато като някой от тези среди, потомците на Държавна сигурност, реши да се извини. Когато се извини от името на потомците, разтресе държавната сигурност и тя се обърна срещу него. Ключови говорители в кампанията срещу него бяха хора, които имат досиета на доносници. Той по-късно банализира леко посланието си, казвайки, че всяка държава има своя Държавна сигурност. Което си е посланието на Държавна сигурност в началото на постсоциализма”. 

“Г-жа Нинова може да се похвали с определени политически печалби от изборите. Тя лично може да се похвали. Докато контролира апарата, който управлява, тя може да прибира всичките политически печалби, но понеже е умна, ги разделя и хвали хората по места”, каза Гарнизов за ситуацията в БСП след изборите. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм