Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна  Константин Соколов спечели отличието за водеща мъжка роля на театралните награди "Аскеер", които бяха раздадени навръх 24 май.  Носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени от едноименната академия на театър „Българска армия“.

Това е още едно голямо признание, след награда "Варна", за образа на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, реж. Стоян Радев Ге.К., който Константин Соколов пресъздава с разтърсващо актьорско майсторство, изтъкнаха от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Константин Соколов е роден в Стара Загора, завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Красимир Спасов през 2011 г. От 2015 г. е част от състава на Драматичен театърСтоян Бъчваров” при ТМПЦ - Варна.

„Аскеер“ за водеща женска роля взе Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит. Отличие за поддържаща роля получиха Маргита Гошева за ролята на Пития в "Едип и пророците" по Софокъл на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив, и Иван Николов за ролите на Леонардо, Игор и Издателят в „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников, Народен театър „Иван Вазов“ и ролята на Николай Иванович в „ПЛАТОНoff“ от А. П. Чехов, Театрална работилница "Сфумато".

За режисура „Аскеер“ бе даден на Веселка Кунчева – за „Преображението“ от Франц Кафка (Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград). Като най-добро представление бе отличено „Красива птичка с цвят зелен“ по Карло Гоци в драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора. Нахрадата за най-добър моноспектакъл отиде за Prima Facie от Сузи Милър, с участието на Елена Телбис („Топлоцентрала“).

„Аскеер“ е българска награда за принос към театралното изкуство. Наградите се връчват от 1991 година от фондация „А'Аскеер“. Лауреати са актьори, режисьори, композитори, поети и други. Статуетката е дело на Георги Чапкънов.