Ученици от Варна ще се впуснат в исторически куиз по повод предстоящия национален празник на България. Състезанието с въпроси ще се проведе на 1 март от 16.00 часа в Учебния музей при Регионален исторически музей – Варна.

Играта ще е отборна, като всеки отбор може да се състои от 3 до 5 играчи, и е предназначена за ученици от 8-ми до 11-ти клас. Срокът за записване изтече преди дни, като участие са заявили 10 отбора. Знанията си по история ще премерят ученици от двете Езикови гимназии, Математическата гимназия, Хуманитарната гимназия и Електротехникума, уточни за Дарик Траян Димитров от Музея за нова история на Варна, съорганизатори на събитието.

Куизът ще протече в 3 отделни кръга, всеки с продължителност 20 минути. Отборите ще отговарят на общо 10 въпроса, обхващащи Възраждането, периода между Освободителната война и обявяването на Независимостта на България, както и важни моменти от новата и най-новата история на Варна. 

За първите три отбора са предвидени и тематични награди, свързани с историята. Всеки участник в куиза ще получи грамота за спомен.

В Музея за нова история на Варна са готови инициативата им да прерасне в поредица от куизи.