Варненският апелативен съд постанови домашен арест на украински гражданин, издирван от родината си, за да изтърпи наказание по влязла в сила присъда. Мъжът обжалва определение на Варненския окръжен съд, с което е бил задържан под стража за срок до 40 дни.

40-годишният Станислав Х. е роден в Украйна, но живее в Израел и има и израелско гражданство. Осъден е бил в родината си на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода за това, че е използвал доходи от незаконна търговия и производство на наркотични вещества. От данните по делото става известно, че от 2010 до 2012 г. в Херсон, заедно с двама съучастници, произвел и продал амфетамин и метамфетамин.

Заповед за задържане е била издадена от Областния съд в Херсон през 2012 г., а през 2013 г. мъжът е бил обявен за международно издирване чрез Интерпол. Чуждият гражданин е бил арестуван на варненското летище.

Адвокатът на Станислав Х. представи договор за наем на апартамент във Варна и характеристика за личността му от работодател в Израел. Така аргументира липсата на обществена опасност на издирваното лице. Защитникът подчерта, че професията на мъжа е свързана със строителство на граждански и секретни обекти.

По време съдебното заседание стана ясно, че Станислав Х. е наел апартамент във Варна, а професията му е свързана със строителство на граждански и секретни обекти.

Представителят на Апелативната прокуратура опонира, че представените документи по никакъв начин не биха препятствали възможността Станислав да се укрие, за да избегне производството по екстрадиция и изтърпяването на наказанието в Украйна.

Съдът прецени, че най-тежката мярка за неотклонение се явява неподходяща. Освен това, през май тази година Украйна официално е уведомила държавите-членки на Съвета на Европа за невъзможност да гарантира изпълнение на ангажиментите си по множество международни договори, включително Европейската конвенция за екстрадиция. 

Ввременното задържане на чуждия гражданин под домашен арест е за срок до 40 дни. Мярката ще се контролира с електронно наблюдение.