Община Варна ще насърчи инвеститорите в модерни и иновативни технологии и ще създава условия за развитие на предприемаческата и стартъп-екосистемата. Сферата на иновациите, дигитализациите, стартъпите и дълбоките технологии е много важна за икономическия растеж на региона, заяви кметът Благомир Коцев по време на декемврийската среща на ИКТ Клъстер – Варна. Той и добави, че инвестициите в „синя“ икономика и морски технологии също е много добра перспектива за варненската икономика.

Кметът увери членовете на клъстера, че лично работи по възможността за изграждане на индустриална зона и технологичен парк във Варна. Те са в основата на растежа на икономиката на общината и региона, каза още той.

На срещата се обсъдиха инициативи за включване на Варна към мрежата на „умните градове“. Ще трябва време, но такива работещи модели отдавна показват резултати в София и други градове, посочи Коцев.

„Подаваме ръка към съседни общини в Североизтока, но и на морски градове като Констанца, Истанбул и други в Европа, които по географско позициониране и икономически профил приличат на Варна. Ще развием международните ни контакти”, допълни Благомир Коцев.