Варна е единственият български град и един от 20-те в Европа, който се включи в европейската инициатива за намаляване на пластмасата. Това стана вчера по време на екологичен форум в Осло, Норвегия, обявен за Зелена столица на Европа 2019 г. На срещата градовете се обединиха около целта да разработят планове за своите градове с конкретни цели и срокове до 2021 г. Освен Варна, в събитието участваха представители на градовете Берген, Брага, Бристол, Копенхаген, Флоренция, Гент, Гимараеш, Хамбург, Хелзинки, Малага, Манхайм, Мезитли, Милано, Мюнстер, Осло, Порто, Реймс, Торино и Сарагоса.  Подписана бе и декларация за необходимостта от мерки за значително ограничаване на използването на ненужни пластмасови изделия и такива за еднократна употреба. 

„Замърсяването с пластмаса е глобален проблем. Има силна нужда от политики, които да доведат до намаляване на потреблението на пластмасови изделия и увеличаване търсенето на по-екологични изделия. Като големи потребители, градовете могат да играят водеща роля чрез закупуване при възможност на устойчиви алтернативни продукти," заяви Лан Мари Берг, заместник-кмет по околна среда и транспорт на град Осло. „Европейските градове имат основна роля при реализиране на дейности за намаляване на пластмасовите отпадъци, ефективно разделно събиране, превенция на замърсяването и почистване на територията си“, каза Оливие Де Клерк, от отдел “Управление на отпадъците и рециклиране”, Генерална дирекция по околна среда, ЕК.

По време на дискусиите стана ясно, че градовете трябва да работят за повишаване на осведомеността на гражданите за моделите на потребление, за организиране на кампании за почистване, за необходимостта от сътрудничество с бизнеса, с цел разработването на алтернативни продукти.

На форума бяха представени данни, от които става ясно, че само 9% от пластмасата се рециклира в световен мащаб, докато 60% от очакваните 8,3 милиарда тона пластмаса, произведена от 50-те години на миналия век досега, се оказват или в сметища, или в естествена среда. Тъй като се очаква производството на пластмаса да се увеличи спрямо сегашното производство от 300 милиона тона годишно, това също ще доведе до увеличаване на обема на пластмасовите отпадъци, предупреждават експертите.