Над 20 000 пловдивчани по-малко гласуваха за български представители в новия Европейски парламент, в сравнение с евровота през 2014 г. Въпреки загубата БСП в Пловдив печели 10% повече гласове. Това показват данните, след официално обявените финални резултати от 16 РИК за изборния ден. През 2014 г. за червените са гласували 16.6% от имащите право на глас, а крайното преброяване на бюлетините сега показва подкрепа от 26%. В същото време  във втория по големина град в България ГЕРБ губи над 11 000 избиратели. БСП има по-добри резултати и в областта, макар избирателната активност и там да е по-ниска с около 5 % (през 2014 г. е 33.04%).

Показателни са и данните за ВМРО, които се явиха самостоятелно на тези избори и без Славчо Атанасов. Воеводите печелят отново над 11% от гласовете. Въпреки, че в евродепутатската листа на ВМРО имаше 4-ма кандидати от Пловдив и региона, изборът на пловдивчани недвусмислено показва, че предпочитанията са за водача Ангел Джамбазки, който  събра  близо 37% преференциален вот. 

От коалиция „Демократична България“ също не могат да се зарадват на по-голяма подкрепа от Реформаторския блок през 2014 г. Потенциалът на десните сили обаче не е за подценяване в Пловдив, особено ако ГЕРБ продължава да губи привърженици, макар и в коалиция с малкото останали в града седесари.

Листата на „Патриоти за Валери Симеонов“, където бившият кмет и настоящ депутат Славчо Атанасов бе №17, печели едва 850 гласа в града под тепетата. Към 700 гласа има и „Атака“ на Волен Сидеров.

Наполовина губи електората си и ДПС в Пловдив, показват още резултатите от вота в неделя.