Вълна от оплаквания за внезапно поскъпване на стоките в магазините седмица след въвеждането на еврото в Хърватия. Гневът на гражданите е заради закръглянето на цените нагоре, съобщава dnevnik.hr. Почти няма сфера, която да не е повишила цените. Хърватите твърдят, че увеличението е най-малко с 20 цента. В отговор на оплакванията министърът на икономиката в страната Давор Филипович се закани, че правителството разполага с достатъчно власт и ще защити населението от некоректните търговци. 

Еврото и куната все още могат да се използват паралелно в Хърватия, но преходният период изтича на 14 януари. Хората се оплакват от различните доставчици на услуги, от ресторантьорите и търговците на дребно - най-вече заради политиката им на "закръгляване" на цените, което всъщност е увеличение на цените, каза Франц Летица, председател на Гилдията на заведенията за обществено хранене и туристическите дейности.

Икономист пред Дарик: В еврозоната ще имаме влияние, макар и малко

"Цените бяха закръглени до десетичната запетая. Например едно кафе в бар, което е струвало осем куни миналата седмица, сега трябва да е 1,09 евро, но често се закръглява до 1,20 или дори 1,5 евро. В документите, които държа в ръката си, се посочва, че за ресторантьорите покупната цена на входящите суровини се е увеличила с 13 процента. Това означава, че ценовите листи от 2 януари и 8 декември се различават с 13 процента."

Ивона Обрич от Гилдията на фризьорите, козметиците и педикюристите каза:

"Цените се коригират така, че да няма твърде много монети, защото банкоматите не ги приемат. Нещо тръгна нагоре, нещо надолу, но като цяло беше постигната някаква златна среда."

Заради вълната от недоволство се наложи правителството да вземе спешни мерки. 

Кога да очакваме дигиталното евро?

"Въвеждането на еврото не е причина за повишаване на цените на стоките и услугите", заяви хърватският премиер Андрей Пленкович.

Министърът на икономиката на Хърватия Давор Филипович посочи, че са гледали на търговците като на партньори. Действахме добросъвестно, не очаквахме това, добави той.

На фона на сътресения от въвеждането на еврото, анализаторите отчитат и някои позитиви – като увеличаване на летните резервации за почивка в Хърватия от страна на германците и австрийците.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм