Децата искат да четат - това е добрата новина. Проблемът е, че възрастните не винаги разбират това, което те искат да четат и всъщност обикновено аз чувам “децата не искат да четат, те искат да правят други неща - предимно свързани с технологии”. Разбира се, че живеем в различни времена, но когато говорим за четене, то не е само романи в свободното време. Всъщност извличането на информация е четенето и това нещо, което  не винаги си даваме сметка като възрастни. Така че децата искат да четат, но онова, което ги спира, е от една страна липсата на възрастен до тях, който да им помогне да се справят и да им покаже как се отваря книга и се влиза в нея. Другото е достъпът до книги, които са интересни за тях. Тук разбира се говоря предимно за градовете и по-малките населени места извън София. В София децата имат достъп до книги. Така започна разговора Вал Стоева от Фондация “Детски книги” в студиото на “Посока Култура”.

Събития в Библиотеката през юни

Всъщност аз обожавам да работя с децата и ходя често в училище, за да мога да си сверявам часовника, но истината е, че от доста години с колегите ми се опитваме да убеждаваме възрастните. Да дават право на избор, да дават достъп до книги, да подпомагат библиотекарите, защото те наистина знаят какво правят и могат да подкрепят и насърчават четенето. И разбира се да показваме добрите примери на активните учители, които въпреки заложените им ограничения от образователната система върху класически произведение, насърчават четенето.

Със сигурност, ако искаме децата да харесат книгите, трябва да започнем от по-близките за тях и познати за тях елементи. Защото в крайна сметка идеята и ролята на детската книга е да обяснява света, в който децата живеят. Разбира се, има и съвременни приказки и фантазни сюжети, защото вълшебствата и магиите никога няма да престанат да ни вълнуват. Защото това е нещо, което не владеем или владеем в друга форма. Не размахваме вълшебни пръчици, но аз уча, например, моя син, че малките неща, които правим всеки ден, за да подобряваме средата, в която живеем, всъщност също са магия. Но, да, съвременните книги отразяват днешния свят. Това обаче не винаги го виждат възрастнит. Те са убедени, че книга, която не е издържала проверката на времето, не е качествена. Добрите книги засягат едни и същи теми. Семейството, честността, приятелството и всъщност учат децата ни да откриват пластовете, да вземат своите решения.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм