Платената реклама в социалните мрежи за разпространение на фалшиви новини и дезинформация е явление, което се очаква да продължи с пълна сила и по време на предизборната кампания за европейския и националния вот на 9 юни. Това заяви "В търсене на истината" разследващият журналист от платформата за проверка на фактите "Factcheck" Василена Доткова. 

Дебатът за зелената енергия, ползата и вредата от соларните паркове и бъдещето на инвестициите в тях, ще става все по-ожесточен. Избирателите в цял Европа са изключително чувствителни към темата - от една страна заради спора дали да бъдат закрити въглищните централи и неясния отговор на въпроса дали зелената енергия ще се отрази на по-ниските ни сметки за ток, а от друга - заради чисто екологични съображения.

Само преди няколко дни, създателят на най-голямата икономическа зона у нас инж. Пламен Панчев заяви от името на  представителите на големите компании в ТИЗ, че бизнесът е единодушен за това, че Европа трябва с бързи темпове да преразгледа политиката си за енергийните източници, за да остане конкурентна на пазара на електроенергия. С наближаването на лятото се увеличават и спекулациите за това ще се увеличи или не цената на тока, след отпадането на регулираните от държавата цени при доставката на електроенергия.  

Най-разпространяваните фалшиви новини по темата, са тези, свързани с информацията за изграждане на соларни паркове върху обработваеми земи. В продължение на няколко седмици във Facebook се "въртеше" платена публикация със снимка на огромен соларен парк, в която се твърдеше, че е в България и е построен на земеделска земя. Оказва се обаче, че първо паркът не е в България и второ – не е върху земеделска земя, а върху скален терен.

Соларният парк се намира в района на град Кожани, собственост е на компанията „Хеленик Енерджи“ и е открит през април 2022 г.  Кадърът е от сателита Sentinel-2, заснет е на 18 март 2024 г., а достъпът до него е чрез инструмента EOS Land Viewer. Приблизителните координати на мястото са 40°24’45.6″N 21°39’25.8″E. В кадъра се виждат две малки населени места, Ливера и Сидерас, които се намират на северозапад от Кожани. Непосредствено на изток от соларния парк има няколко обработваеми парцела. Те позволяват да се сравни видът на терена, върху който е разположена централата, с този на земята, използвана за земеделски цели.  Годишното производство на енергия от този парк е достатъчно за покриване на енергийните нужди на 75 000 домакинства, уточни Василена Доткова.

Журналистическата проверка установява, че зад платената публикация стоят сайт и група в социалната мрежа, които към този момент почти не функционират, което показва, че най-вероятно са създадени с временна цел, в защита на определени икономически и бизнес интереси.

Ограбената енергетика - защо българите плащат най-скъпо?

В края на 2023 г. година от Factcheck правят и друго  разследване за соларен парк в Белгия, заради чието изграждане се твърдеше, че са изсечени 12000 хектара гори. В друга публикация се внушава, че слънчевите панели  произвеждат пет пъти повече въглероден диоксид. И двете "новини" са доказано неверни.

Какво още да очакваме, кой и защо плаща за дезинформация и манипулация на общественото мнение, слушайте "В търсене на истината" с Factcheck, със специалното участието на журналиста Василена Доткова.