“След смяната на механичните електромери с електронни, стана възможно, загубите по мрежата и реактивното електричество, да са за сметка на потребителите. Този дял се равнява на около 6 до 10%, та дори и 20% от месечната сметка. Манипулацията на честотите… и подаването на ниско напрежение е основният фактор, който увеличава с още около 45 до 50 % сметката от потреблението. Като добавим и по горните 6 до 20%, се оказва че месечните сметки за електричество са завишени манипулативно с между 50 до 60% и над 60%, което е чиста печалба за търговците на електричество.”

Това е една от най-четените информации в първите седмици от новата година, публикувана и копирана в немалко сайтове, както и препредавана в социалните мрежи. Проверка на журналистите от платформата за проверка на фактите Factcheck.bg показва, че първоизточникът на тази „новина“ е от 2019 г., но оттогава тя се „претопля“ в началото на всяка година, когато сметките ни за ток са най-високи. До момента публикацията е натрупала над 18 000 директни споделяния, както и още много копирания.

Вярно ли е, че сметките ни за ток са по-високи заради смяната на старите електромери с електронни? Отговорът на въпроса, който касае всяко домакинство в България, е НЕ.  „В търсене на истината“ в ефира на Дарик  проверяваме всяко твърдение, съвместно с Василена Доткова от Factcheck.bg

Високата сметка за ток не е добра новина за нито едно домакинство или бизнес, но всеки е длъжен да проверява източниците си на информация, за да не става жертва на дезинформация и да трупа допълнителни притеснения и стрес.

Конкретният случай е много добро доказателство за съществуващото опасно явление на масово разпространение на дезинформация.

Според специалистите новите електромери не могат да се манипулират, така че да отчитат мощност, различна от подаваната. Доказано е, че напреженовата намотка на старите механични електромери постоянно консумира напрежение от мрежата, независимо от това колко ползваме като потребители. Но цифровите електромери отчитат единствено консумираната от домакинствата активна енергия, те не водят до таксуване за реактивна мощност или за загуби по мрежата.

Ако се съмняваме в данните на електромера си, по всяко време може да бъде изискано той да бъде замерен в лаборатория  или да се заяви техническа проверка на място. Таксата за смяна на електромер за метрологична експертиза е 39 лв. с ДДС., а цената на самата експертиза е 90 лв. за еднофазен и 105 лв. за трифазен електромер. Тя може да бъде направена в пловдивската дирекция на Националния център по метрология (на бул. „Санкт Петербург“ 67). Техническата проверка отнема не повече от седмица, потвърди пред Дарик Марина Джамбова, експерт в центъра.

От електроразпределителните дружества са носели повредени електромери за настройка, но до момента проверките на електронните електромери, които потребителите са ни предоставяли за експертиза, отчитат коректно, обясни още Марина Джамбова.

През последните години е имало само един случай на открито дистанционно радиоуправление в електромер на частен абонат, което се предполага, че е поставено от техническо лице, с цел манипулиране на данните.

Още полезна информация по темата може да намерите на сайта factcheck.bg или да слушате този епизод от предаването по Дарик със специалното участие на Василена Доткова.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео обработка: Петър Тодоров