В Швейцария до този момент мерки за пестене на енергия не са въведени, заяви пред Дарик Радостина Риндлисбахер от Цюрих. По думите й страната обезпечава сама около 90% от потреблението на енергия, а останалите 10% до момента е покривала с внос от Германия, Франция и Италия.

Заради кризата с енергийните доставки в Европа властите в Швейцария обмислят варианти как сами да обезпечат и тях. Коментира се пускането в работен режим на съществуваща електроцентрала, която сега се използва само за тестове, както и стените на язовирите да бъдат надградени, за да събират повече вода и водните електроцентрали да могат да произвеждат повече ток. 

По-тъмно и по-хладно ще бъде в обществените сгради в Германия

Швейцария не е директно зависима от руския газ и това е предимство, заяви Радостина Риндлисбахер. Заради кризата с доставките в Европа властите в Швейцария също обмислят алтернативи на вноса.

Към този момент мерки за ограничаване консумацията на енергия не са въведени и домакинствата в Швейцария не са засегнати, както в други страни в Европа. Енергийната стратегия на страната предвижда до 2025 година да се премине изцяло на природосъобразни източници.

Швейцария започва легална продажба на канабис

При подмяна на старо отопление, то може да бъде заменено единствено с егоколигчно. Много семейства преминават от парно, което работи с нафта  на термопоми, а за да намалят разходите си за ток – инсталират соларни панели и батерии, които да акумулират слънчевата енергия.

Цялото интервю с Радостина Риндлисбахер можете да чуете в програмата на Дарик радио в понеделник следобед.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм