Сблъсъци между кюрди и подкрепяни от Турция бунтовници в Северна Сирия отнеха живота на 11 души, а двама са ранени, съобщи говорител на НПО, цитиран от ДПА.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права каза, че сблъсъците са избухнали в Айн Иса, където подкрепяни от Турция сили се опитали да навлязат на позиции на подкрепяните от САЩ кюрдски бойци от Сирийските демократични сили.

Йенс Столтенберг: Турция играе ключова роля в борбата с тероризма

При кюрдска засада са убити 11 бунтовници. Центърът за наблюдение на човешките права каза, че и кюрдите са понесли загуби, но не даде подробности.

Юсеф Хамуд - говорител на подкрепяната от Турция Национална сирийска армия, каза за ДПА, че бойците на СДС са обстрелвали с гранати позиции на НСА и са ранили най-малко двама бойци.

Междувременно експлозия избухна край контролирания от бунтовниците град Ал Баб в североизточна част на сирийската провинция Алепо. Загинали са петима души, а 19 са ранени. Взривила се е кола бомба, а целта е бил полицейски участък, предаде Франс прес. Атентатът стана в регион, много близо до границата с Турция.

Той е под контрола на турската армия и подкрепящи я сирийски бойци и редовно е обект на нападения и целенасочени убийства, според Сирийския център за наблюдение на човешките права. Директорът на центъра Рами Абдел Рахман уточни, че при експлозията са загинали трима полицаи и двама цивилни. Сред жертвите е и шефът на друг полицейски участък, който е бил в колата си, каза Абдел Рахман. Той не изключи отговорността да носят джихадисти от групировката "Ислямска държава", която разполага с активни клетки в региона.