Трети март е ден на тържествена гордост, ден на преклонение и вечна признателност, ден който даде началото на третата българска държава, припомни при откриването на събитието водещият Красимир Кръстев, ден символ на националното ни единение, на силата и волята на българите да отстояват свободата си.

Кметът на общината Любка Александрова честити националния празник на кмета на селото Илия Ванков, на жителите и гостите на село Козар Белене. Припомни определящи за съдбата на българския род  исторически събития и силата на българския дух с пожелание  да бъдем достойни за висотата на българския идеал, роден на 3 март и обичаме родината си.

Рок група „Изида” със своите патриотични песни за родината, за боевете на Шипка и победата потопи всички в духа на празника.

Представена беше възстановката „Защитата на Троянския манастир”, на паметното в българската история събитие с участието на сдружение „Традиция” гр. Ловеч, 17-ти ученически гвардейски отряд към СУ „Крум Попов”, самодейци, Танцов състав „Надежда 2012” и др.