В Пловдив ще има зони, в които няма да се допускат замърсяващи въздуха коли. Все още се обсъжда къде да се обособят зоните с ниски емисии на фини прахови частици. Засега е ясно, че едната от тях ще съвпада с обхвата на „Синята зона“, съобщи зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Това обаче ще се случи едва тогава, когато на национално ниво се приеме стратегия за ограничаването на колите с ниска еко категория. Така, в дните със завишено замърсяване на атмосферния въздух, ще се налагат забрани за влизане на стари коли в обособените зони. Живеещите в тези райони на града и притежаващи такива стари автомобили обаче, няма да бъдат ограничавани да се движат в зоната.

Засега не е ясно и как ще се осъществява контролът, като се обсъжда вариант нарушителите да се засичат чрез регистрационните табели на колите им.

Според зам.-кмета Тодор Чонов, Община Пловдив може да кандидатства по европейски програми за 6 млн. лева за софтуер и оборудване, което да следи движението на колите и да хваща онези, които не спазват забраната.

Междувременно в общината се подписаха първите два договора за подмяна на печките на въглища с еко отопление. 1260 са семействата в Пловдив, които ще захвърлят старите си печки. Общо одобрените са 1880, а за 620 предстоят допълнителни уточнения. Това съобщи заместник-кметът с ресор екология Анести Тимчев.

Домакинтвото на Георги Господинов получи от общината пелетен котел, с който ще отоплява еднофамилната си къща близо до Гранд хотел Пловдив, а семейството на Евелина Гажденакова ще се грее тази зима с 3 климатика в апартамента ѝ в кв. „Смирненски“. Досега и двете домакинства са се отоплявали на дърва.

Над 2 200 пловдивчани са проявили интерес към Проекта за подобряване качеството на въздуха в Пловдив, а до края на следващата година общината трябва да привлече към него 3000 души, заяви зам.-кметът Анести Тимчев.

Кметът Здравко Димитров отбеляза, че общината е успяла да се пребори с хората, които не са искали този проект да се случи. Той припомни съдебните битки по Програмата за подобряване качеството на въздуха в Пловдив.