На 13-ти октомври – четвъртък, в 17:30 часа пред сградата на Центъра за работа с деца/ЦРД/ в Градската градина в Плевен ще бъде представена концертна програма на художествено-творческите колективи в центъра.

Със събитието ще бъде поставено началото на Новата учебна година в ЦРД, която започна на 3-ти октомври, както и на предстоящата поредица от събития, свързани с отбелязването през 2023-та г. на 70-годишнината от създаването на средището за музика, танц и култура за плевенските деца.

За Дарик радио, директорът на ЦРД-Плевен Генадий Гешев каза още, че акцент в програмата ще бъде отбелязването на Деня на неформалното образование, организиран от Софийски университет „Св. Климент Охридски".

Той добави, че гост на събитието ще бъде директорът на Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“ - Плевен Мила Томова, която е монтесори-педагог, предучилищен педагог и създател на Двуезикова школа Къща на децата “Мила Монтесори”, като е и част от Управителния съвет на Българската асоциация на неформалното образование.

За Дарик, Мила Томова обясни, че в срещата си с децата в Плевен ще говори за това, какво представлява неформалното образование и за това, защо и как то спомага за развитието на децата.

„По време на интересната програма, която са подготвили домакините от ЦРД – Плевен, ще поканим децата да се запознаят с този удивителен метод „Монтесори“ по време на Деня на отворените врати, който организираме в школата тази събота. Той ще се проведе  на 15-ти октомври от 9:30 до 12:00 часа, като ще бъде представена специална програма за деца на възраст между 3 и 6-години“.

Преди това, Мила Томова ще направи в качество си на лектор презентация в един от тематичните панели на Национална конференция, която ще се проведе по този повод в столицата.

“С моята презентация ще запозная участниците в конференцията с един от най-разпространените методи в света за обучение, чрез който едни от най-успешните личности на Земята са се обучавали и отдават своите успехи именно на това, че са израснали с него, и това е методът „Монтесори“. Съответно ще разкрия, как методът „Монтесори“ може да разгърне потенциала на децата“, каза Мила Томова.