На 2-ри декември на площад „Възраждане“ в Плевен се състоя тържествено честване на 75 години от създаването на Военно формирование 22160. Церемонията започна в 11:00 часа с приемане строя на военнослужещите от военното формирование пред Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“.

В началото, плевенски свещеници отслужиха тържествен молебен с водосвет за здраве.

В словото си, командирът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) полк. Иван Вълев припомни историческия път на Военно формирование 22160 и каза:

"Както през последните 75 години, така и днес, военнослужещите от Военно формирование 22160 са на своя пост – в Босна и Херцеговина и на южната граница на България. Както винаги, така и сега, сме готови да подпомагаме местната власт и населението в случаи на бедствия и аварии, готови сме да изпълняваме своите задължения по защита на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната".

Кметът на Плевен Георг Спартански се обърна към военнослужещите с думите:

„Искам да ви поздравя от свое и от името на нашите съграждани за 75-годишния юбилей от създаването на военното формирование и да ви пожелая в сложните днешни времена, белязани с кризи от всякакво естество, към което ние си добавяме и една политическа криза, да преживявате тези кризи и да носите с достойнство воинската служба, защото в тази държава трябва да има институции, на които народът да има доверие. Една от тези институции е Българската армия, която е завоювала това доверие,не по силата на нечие благоволение, а със силата на своите дела и на бойното поле столетия назад, и в мирно време със самоотвержената и достойна служба в името на България, на мира, на сигурността на нашите граждани и сигурността на нашите граници.

Българският народ винаги ще уважава и ще почита своята армия, защото тя се е доказала през годините, защото вие сте достойни защитници на тази територия, наречена България – една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си вече повече от 1300 години“.  

По време на церемонията бяха връчени грамоти на военнослужещи и цивилни служители от Военно формирование 22160.

Специални грамоти получиха и двама от бившите началници на формированието – ген. Валентин Буров и полк. Николай Бешев.

Сред гостите на празничното събитие бяха областният управител Иван Петков, полк. Георги Крайнов - зам.-началник на Националния военен университет "Васил Левски", полк. Данаил Диков - заместник началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", полк. Ивайло Пешаков - началник-щаб на 12-та Авиационна база, представители на Военен клуб - Плевен и на Дружество "Военноинвалид" - Плевен. 

Час преди церемонията, в 10:00 часа бяха положени венци пред паметната плоча на 5-та механизирана бригада пред КПП „Изток” на войскови район 1163 - бившето ШЗО.

Военното формирование е наследник на Двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създаден е с Указ на Президиума на Народното събрание като Първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията е генерал-майор Петър Панчевски.