На 1-ви февруари, граждани, общественици и представители на партии и сдружения, се събраха пред паметника в градинката пред централната гара в Плевен, за да отдадат почит пред жертвите на комунистическия режим.

По традиция беше отслужена панихида от плевенския свещеник отец Венци, след което бяха поднесени цветя пред паметника, издигнат „в памет на всички невинни жертви, избити от комунистическата власт след 9-ти септември 1944-та година“, както гласи текстът върху възпоменателния знак.

Паметта на репресираните и загиналите от комунистическия режим беше почетена с едноминутно мълчание.

Тази година се навършват 79 години от първите присъди на т. нар. Народен съд, като датата 1-ви февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

"Вие не ги познавате. Онези фини хора. С изтънчени маниери и деликатност. Не познавате онези дами, винаги с фризура и перли на врата и онези мъже, от които се носи ухание на чистота, елегантни до последния детайл. Не познавате библиотеките им, четирите езика, които ползват свободно, грамофонните им плочи, пианото и цигулките. Не ги познавате, защото са избити!"...