Утре е вторият задължителен изпит от Националното външно оценяване на седмокласниците и десетокласниците. Той е по математика и започва в 9 ч. за завършващите 7 клас, и в 11 ч. - за десетокласниците. Те полагат изпитите в училищата, в които учат и се допускат до залите срещу документ за самоличност. Пише се с химикалка с черен цвят, припомнят от МОН. Събраните точки от Националното външно оценяване след 7 клас са балообразуващи за приема в гимназиите, докато десетокласниците продължават образованието си, независимо от резултата. Той е важен най-вече за тези от обединените училища, в които обучението е до 10 клас. С него те кандидатстват, за да продължат образованието си в 11 и 12 клас.

Учениците от VII и X клас се явяват на изпит по желание

Изпитът от националното външно оценяване по математика за учениците от 7 клас продължава 150 минути и включва 23 задачи. В 18 от тях трябва да се посочи един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор.

Ето какво се падна на седмокласниците на изпита по БЕЛ

Оценките от НВО след 7 клас са балообразуващи за приема в гимназиите. Близо 63 хиляди са седмокласниците в страната тази година. От тях над 12 700 живеят в София. Традиционно най-предпочитаните училища в столицата са езиковите гимназии, СМГ и ТУЕС. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 28 юни. Документи за участие в класирането ще се подават от 05 до 07 юли, а първото класиране за гимназиите ще бъде обявено до 12 юли. Новото тази година е, че наред с първите три, ще има още едно централизирано класиране - четвърто. То се прави, за да има по-малко неприети деца и по-малко закрити паралелки.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм