Разказът "Ева, която расте и се смалява" на Иванка Могилска се падна на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Върху него учениците писаха преразказ от името на неутрален разказвач. Той е създаден специално за банката с неизучавани произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7 клас, съобщиха от МОН. Тестът с верните отговори е публикуван на сайта на просветното ведомство в секция „Общо образование“ – НВО за 7 клас. На изпит бяха и десетокласниците. Резултатът от него е важен най-вече за учениците от обединените училища, в които обучението е до 10 клас. С него те кандидатстват, за да продължат образованието си във втория гимназиален етап. Резултатите от всички изпити ще бъдат обявени до 28 юни. 

Учениците от 7-и и 10-и клас в Пловдив на изпит по БЕЛ

Изпитът по БЕЛ на седмокласниците започна в 9 часа и продължи два часа и половина. Учениците работиха по  26 задачи. Анкета на Дарик, сред завършващите 7 клас в 112 столично училище „Стоян Заимов“ показа, че най-много ги е затруднила 24-та задача

Последната задача е подробен преразказ по неизучавана художествена творба. Падна се разказът "Ева, която расте и се смалява" на Иванка Могилска, който учениците трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач.

Повечето ученици споделиха, че изпитът е бил по-лесен от очкавнаното.

Седмокласниците и десетокласниците на изпит по БЕЛ

Оценките от ВНО след 7 клас са балообразуващи за приема в гимназиите. Изборът на училище е различен, еднаква е надеждата на учениците, че ще влязат, там, където искат.

Утре е изпитът по чужд език, той обаче е по желание. Другият задължителен изпит от НВО е по математика и е в петък, на 16 юни. Максималният брой точки на всеки изпит е 100 и те не се преобразуват в оценки.  Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Йотова: Нужна е много сериозна и дълбока реформа в образованието

Междувременно още по време на изпита на седмокласниците, тестът се появи в интернет. Ключът с верните отговори също беше публикуван преди обявяването им от МОН. Попитан за това от журналисти, министърът на образованието проф. Галин Цоков отрече да има изтичане на информация от просветното ведомство. Ставало въпрос за „недобросъвестен квестор“. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм