В пет областни града у нас няма нито една болница, подготвена за адекватно лечение на инсулт. Градовете са Видин, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол, информира един от най-добрите невролози в България акад. Иван Миланов, директор на неврологичната болница „Св. Наум”. Оказва се, че у нас смъртността от инсулти е точно четири пъти по-висока, отколкото в страна като Германия.

Към днешна дата инсулти се лекуват в 37 болници в страната и в четири специализирани центъра. Според изчисленията обаче болниците трябва да бъдат с четири повече – 41, обясни Миланов.

„Единият регион, в който няма невролози, е Видин - Враца - Монтана. Там кадри няма. Другият регион е Сливен - Ямбол. Това са двата региона, в които засега няма нито една болница, която да има готовност за лечение на инсулт,” категоричен е акад. Миланов.

Високото кръвно налягане е един от основните рискови фактори, когато говорим за инсулт, а основен проблем тук е неглижирането на артериалната хипертония. Според специалисти най-сложен е контролът при хора на възраст около 40 години, тъй като често на тях не им се вярва, че страдат от високо кръвно. То от своя страна симптоми няма и иска профилактика. Сред другите рискови фактори са високият холестерол, високата кръвна захар, тютюнопушенето, употребата на алкохол и липсата на физическа активност.