Богата програма подготвя Община Пещера по повод 10-годишнината от откриването на една от емблематичните си забележителности - крепостта „Перистера“, съобщиха от ведомството. 

Вицепрезидентът Илиана Йотова ще бъде сред гостите на празненствата. От 19:45 часа тя ще присъства на благодарствен молебен за здраве и просперитет на жителите и гостите на родопския град, както и на официалното честване на годишнината, на което ще приветства присъстващите.

На празника ще присъстват доц. д-р Бони Петрунова- директор на НИМ, както и Славка Бозукова -гл. редактор и изп. директор на „Стандарт Нюз“ и председател на Общество „Културно наследство”.

Честванията ще започнат на днес с откриване на изложба от IV Национален пленер по живопис от 17:00 ч., демонстрация на бойни умения с прабългарската школа „Бага Тур“ - стрелба с лък, хвърляне на копие, бойни умения и др. В 19:00 часа ще тръгне литийно шествие от храма „Св.Петка“ до крепостта „Перистера“. Половин час по-късно на историческото място ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и просперитет на жителите и гостите на град Пещера. Следва „Скрижалите на Тангра“ – спектакъл на прабългарската школа „Бага Тур“. В програмата са включени още изпълнения на гайдарски състав „Наздравица“ и фолклорни концерти на ЦПЛР при ОДК – Пещера и квартет „Интро“.

Гвоздеят на вечерта ще бъде светлинно и огнено шоу, посветено на 10-годишнината от откриването на крепостта „Перистера“. То ще започне от 21:40 часа.