В Народното събрание започна обсъджането на промените в данъчните закони, предложени от Министерството на финансите. Законопроектите не получиха подкрепа на първо четене в ресорните парламентарни комисии. В момента депутатите обсъждат изменията в Закона за данък  върху добавената стойност, който предвижда запазване на намалената ставка от 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, както и възможността клиентите да не заплащат стоките и услугите, ако не получат касова бележка. 

Депутатите обсъждат промените в Закона за ДДС, предложени от финансовия министър Асен Василев. От Има такъв народ се обявиха против идеята ресторантьорския бизнес да продължава да е с намалена ставка от 9 на сто, тъй като това е мярка, въведена заради ковид кризата, каквато вече няма, а Тошко Йорданов допълни.

Венеция Ангова коментира, че няма политическо мнозинство, което да приеме възстановяването на пълния размер на ДДС и призова опозицията да предложи такава промяна.

От Възраждане и БСП изразиха притеснения по отношение на промените, които ще дадат възможност клиентите да не заплащат сметките си, ако не получат касов бон, а Йордан Тодоров и Христо Проданов уточниха.

От ГЕРБ-СДС също коментираха, че гражданите не трябва да се превръщат в сътрудници на данъчните служби. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм