С празнична церемония в бобовдолското село Новоселяне отбелязаха 185 години от рождението на Васил Левски и 155 години от основаването на първият за дупнишкия край,таен революционен комитет. Легендата в селото се предава от поколение на поколение, за да остане в историята. Това ни разказват Йордан Илиев и Иван Миленков, чийто прапрапрадядовци били охрана на Левски и  това се предава като легенда в семействата им. Левски е живял 21 дни в Новоселяне, дошъл е като майстор за новостроящата се църква.

В тайният революционен комитет са били включени 14 от най-будните жители на Новоселяне. През деня Левски работел като майстор за изграждане на местната църква, а вечер учил хората, че за да се освободи България трябва въоръжена борба.

През 2015 година в селото беше открит паметник на Васил Левски, там днес бяха поднесени венци и цветя от общинското ръководство на Бобов дол, съветници и признателни граждани. Беше подготвен и кратък рецитал, посветен на Апостола на Свободата.

На черквата в селото пък през 2017 година беше открита паметна плоча на участниците в революционния комитет.

В Новоселяне в чест на Васил Левски вече 5 години се провежда фолклорен фестивал „Новоселяне пее“. Тази година участниците са 24 от Кюстендилска, Благоевградска и Пернишка области, по-далечните гости са група от Чепеларе, които идват за 5-та година.

Последните новини от Кюстендил