Форумът ще се казва “Класика, мелъди рок, джаз и релакс” и ще влючва няколко събития от тези жанрове в три поредни дни. Идеята е на клуб INNER WHEEL

Русе- Дунав, който вече три години организира с голям успех различни концерти на открито сред природата в Средновековния град и получи подкрепата на клубовете Ротари-Русе, Ротари-Дунав и Ротаракт за случването на идеята си. 

„Магията на общите вибрации между музика, природа, щастливи хора, дошли с децата и домашните си любимци, изпълваха  въздуха на Средновековния град с любов, свобода и  много вдъхновяващи емоции“. 

Така Диана Димитрова,  президент на Inner wheel Русе-Дунав, аргументира инициативата за провеждането на ежегоден фестивал на открито, който да  предлага красива и безбрежна гледка на фона на вълнуваща музика. 

Дамите от Inner wheel в лицето на Анелия Камарашева, Велислава Гочкова, Милена Великова, Захарина Асенова, Красимира Бацалова, Надежда Акалиева, Петя Петрова и Ивалинка Владова, започнаха подготовката за фестивала с благотворителния Маскен бал, който се проведе в ресторанта на хотел Рига на втори декември. За организацията му ентусиазираните русенки додоха всичко от себе си.

В бала се включиха членове на Ротари Русе, Ротари Дунав, Ротар акт, Лайънс  клуб Русе, чеърмени и президенти на Инър Уийл Румъния и Молдова, Варна Марина, Варна Еуропея, Каварна  и много представители на бизнеса и на изкуството.  

По време на бала с конкурс бяха избрани най-доброто домашно вино и най-добрата домашна ракия. Участниците се надпреварваха и за най-добра маска и костюм. В журито, обявило победителите, се включиха директорът на Художествената галерия Елена Великова, историкът д-р Веселина Антонова и режисьорката д-р Аделаида Якимова. На търг бяха продадени триптих на художника Иван Иванов - Йоаний и картина, нарисувана от президента на Inner wheel в Каварна - Антония Василева, която в синхрон с каузата на дамския клуб, изобразяваше прекрасно момиче, което свири на цигулка.

Гости на бала бяха Наталия Вавилина - председател на дистрикт 224 (Молдова и Румъния), и съпругът й Валерий Жабински. Вавилина е архитект и дизайнер, член на Съюза на художниците в Молдова, проектант.  Валерий Жабински завежда катедра по монументална живопис в Академията по изкуствата на Молдова, член на Съюза на художниците на Румъния и Молдова, заслужил деятел на изкуствата в Молдова. Специално за празника дойдоха Тамара Михалская - секретар на Изпълнителния комитет на Дистрикт 224 (Молдова и Румъния), Мадалина Наипеану - Президент на ИУ клуб Гюргево, на които русенският клуб е спонсор. Сред гостите бяха и представители на клубовете във Варна и Каварна.

Всички присъстващи се обединиха около целта бъдещият фестивал да свързва хората в общи каузи,  да възпитава в публиката вкус и близост към  класическата музика и природата.