Много приказки се изприказваха в последните седмици за жеги, горещи вълни и климатични промени. Медиите сме с особени заслуги за това. Но данните за изминаващия месец юли показват, че в района на София средноденонощната температура е около 21,7 градуса, точно толкова, колкото е била преди... 20 години, през 2002 година.

Обявен е жълт код за бури в 10 области

Но преди 10 години, през 2012 година, юли е бил много по-топъл и средноденонощната температура в столицата тогава е била над 25 градуса. А максималната температура е достигнала 39 градуса. За сравнение, този юли най-високата измерена температура в София бе 36 градуса.

Какво време ни очаква в сряда?

Изглежда премина периодът с възможността да бъдат измерени рекордно високи температури. В следващите дни, освен липса на валежи, синоптичните модели прогнозират и известен спад в максималните температури, което е много добра новина.

Максималните температури в Европа в следващия 10-дневен период. ClimateReanalayzer

Първо по отношение на валежите.

Очакваме валежите до неделя, като всеки следобед над планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превалява и прегърмява.

Критична e ситуацията с пожарите в Гърция (видео)

Особено активни се очакват да бъдат тези процеси в събота следобед и през нощта срещу неделя, когато от северозапад ще нахлуе и малко по-хладен въздух. 

В неделя този период с изолирани следобедни валежи приключва и от понеделник - първи август започва по-дълъг и сух период.

Според моделите той ще продължи вероятно до средата на месец август, но това е предварителна прогноза.

Жегите взеха над 1700 жертви в Испания и Португалия

Със сигурност цялата следваща седмица ще бъде много суха, а вероятността за валежи ще е нищожна.

В температурно отношение лятото ни се усмихва, защото от неделя температурите ще се понижат с няколко градуса и в началото на август ще бъдат между 31 и 36 градуса. По-сериозно затопляне и по-големи следобедни горещини очакваме към края на следващата седмица и в началото на периода след 7 август.

Тогава може отново да видим за кратко температури до 39 - 40 градуса в равнините на страната.

След 15-и август денят вече значително ще е намалял и много високи температури вероятно повече няма да измерим. Лятото ще започне да преваля към идващата есен, нощта ще се увеличи осезаемо и сутрешните температури ще бъдат вече и по-ниски.

Над Европа времето също няма да е вече много горещо, макар да се прогнозира нова топла вълна над Западна Европа около трети - четвърти август, но повишаването на температурите ще е за 24 - 36 часа, а това не носи характера на гореща вълна, тъй като за да бъдат определени горещините като гореща вълна, те трябва да продължат повече от пет денонощия и температурата трябва да е надхвърлила с 5 и повече градуса средноденонощната температура за този период. Та, по това определение това лято в Западна Европа не е имало истинска гореща вълна, но, да, имаше много високи температури.

Направо студено ще е в следващите дни на Скандинавския полуостров. В Норвегия, например, с дневни температури под 10 градуса. 

Въобще, приказките за анормално горещо време и последиците за хората са силно преувеличени и по-скоро си остават медийна сензация. Тя обаче формира обществено мнение, което схваща вече нормалното лятно време за извънредно. Кой има полза от подобни внушения?

Чака ни сухо и топло лятно време през първите десетина дни на август, напълно нормално, но пестете водата, защото засушаването продължава, особено в източните райони на страната.

В заключение - това време ще е прекрасно за море и планина - възползвайте се!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм