От днес на територията на цялата страна и всички страни членки на ЕС е в ход специализирана операция по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция- ROADPOL. Акцията е с цел установяване на водачи на МПС, употребили алкохол, наркотици или упойващи вещества и ще продължи до 11 ноември.

 От ОД на МВР Сливен съобщиха, че по време на традиционната акция  „Зима”  в Сливенско са проверени близо 6000 превозни средства.


От 1 до 30 ноември екипи на сектор „Пътна полиция” и районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са провели 64 операции по метода широкообхватен контрол. По време на трите кампании – „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, „Пешеходци, пътници и  водачи за толерантност на пътя” и „Безопасно шофиране при зимни условия”, са констатирани 3397 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 278 акта и 2337 фиша. От тях 292 за неизправности на превозните средства- 135 за неизправност в осветителната система, 4 за неизправност при устройствата за стъклопочистване, 17 за управление с разкъсани или износени гуми, 7 за неизправни велосипеди, 7 за неизправни индивидуални електрически превозни средства и други. За неизправности са спрени от движение 17 МПС. За нарушения са санкционирани 30 водачи на велосипеди, 27 водачи на индивидуални електрически превозни средства и 75 водачи на превозни средства с животинска тяга. За неправилно пресичане и движение по пътното платно са санкционирани 251 пешеходци.

До АПИ и местните органи на управление са изпратени 13 сигнални писма за отстраняване на недостатъци на пътното платно, пътната настилка, сигнализацията с маркировка и пътни знаци, както и подобряване на уличното осветление. 

Проверките за техническа изправност на автомобилите и оборудването им за движение при зимни условия продължава в рамките на провежданите специализирани операции на територията на ОД на МВР-Сливен и при ежедневния контрол по пътна безопасност.