В Деня на бащата - протест за споделеното родителство. Разведени родители се събраха в центъра на столицата с настояване за равни права при отглеждането на децата си.

Демонстрацията премина под надслов „не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство".  Протестиращите настояха за промяна в законодателството, тъй като в момента според закона у нас най-често правата отиват при единия родител, в повечето случаи при майката, и така другият родител остава на заден план, вижда детето си рядко, а то расте нещастно.

Родители се събраха на протест в пространството между Министерския съвет и президентството с искане за равни права при отглеждане на дете след развод.  Те настояват за законодателни промени в Семейния кодекс. По думите им споделеното родителство е едно от решенията, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. Слави Несторов, основател на Фондация „Споделено родителство” коментира пред Дарик, че децата имат право на двамата си родителя, които да присъстват в техния живот.

 „Имаме готов законопроект. Предлагаме да има оборима презумпция за споделено родителство в българското законодателство”.

Несторов уточни, че споделено родителство в едно изречение означава, че правата над детето са юридически разделени 50 на 50 между двамата родители. Тоест те вземат решения в какво училище да учи, какъв спорт и дейност да практикува.

 „И физически детето да прекарва поне 30- 35% от времето си с единия от родителите. В момента, дори при разширени привременни мерки, независимо дали е при майката или бащата, родителите получават по два уикенда в месеца и те дори не се изпълняват, заради родителските войни, егото, детето остава на второ место”.

По думите му над 50% от двойките, от браковете, се разпадат след няколко години.

 „И според европейската статистика 1 на всеки 5 деца страда от родителски отчуждения. Това означава, че 20% в България и в нашия съвременен свят страдат от родителско отчуждение, заради това тази практика на споделеното родителство е нормалното нещо в европейските държави”.

По време на протеста много родители споделиха личните си истории – някои разказаха за дълги съдебни битки и липса на време с децата им, други дадоха положителни примери, при които децата биват отгледани равно от двамата родители. На протеста присъстваха и много деца, две от тях Ради и Оги: „Искаме всички деца да имат мама и тати по равно”.

Според протестиращите българското законодателство е остаряло и вкарва изкуствено във война двамата родители, добрият пример, който посочват е от Гърция и Румъния, където са приети клаузите за споделеното родителство.

Снимки: Мариела Чепелова - протест за споделеното родителство:

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм