Денят, известен още като Успение Богородично е този, в който Дева Мария завършва земния си път на 64-годишна възраст и отива при Сина си в небесата. Архангел Габраиил й съобщава новината три дни по-рано, когато научава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Така, последното й желание било да види светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. На 15 август сам Иисус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци в небесна слава, слиза от небесата за вече за душата й.

Дева Мария е погребана в пещера край Гетсимания, чийто вход затварят с камък. Няколко дни по-късно апостол Тома искал да се поклони пред светицата, но така и не успял, защото в пещерата намира само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: “Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни”. В памет на това явяване църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави “въздигане на хляба”.

Според народната традиция на Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

По традиция Успение Богородично се отбелязва с литургии в цялата страна. Сред най-тържествените е тази в Троянския манастир “Успение Богородично”, който отбелязва храмовия си празник. Всяка година там се провежда и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където тя извършила първото си чудо. 15 август е официален празник и на град Варна.

Днес своя имен празнуват близо 110 хиляди жени в България, носещи името Мария. Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Панайот, Преслав и Преслава.