Условията за пристигащите от Украйна през Граничен пункт Дуранкулак и организацията там са се подобрили значително, споделят доброволците от Шабла, които помагат на Българския червен кръст в грижите за бежанците на място.

Монтирани са нови палатки с маси и пейки вътре. Ще бъде инсталиран и фургон, където да се складират допълнителни количества продукти. Очаква се водоноска с един кубик прясна вода. Вече са доставени нови химически тоалетни, а старите са почистени.

Всичко се случва след сигнали от граждани и доброволци от различните организации до Кризисния щаб в София. „Успяхме да ги убедим, че условията на място не са такива, каквито им се представят. Държавата, като че ли сработи! Обнадеждени сме, но оставаме наблюдателни и критични, като ще продължаваме да сме на първа линия и да помагаме, както на нуждаещите се, така и на родината ни“, казват доброволците от групата „Шабла помага“.

Те добавят, че на входа на държавата в Дуранкулак вече работят 11 гишета за регистрация и издаване на карти за временна закрила, което позволява бързо да се обработват документите и да не се образуват опашки. На 10 април вечерта са преминали шест автобуса с украинци.