На 20 април /събота/ от 12 ч. на Градския стадион в Русе ще стартира ултрамаратонът „Дунав 24 ч. бягане“. След успеха на първото издание тази година участие в надпреварата са заявили над 100 атлети от 8 държави. Това стана ясно на пресконференция днес, на която бяха дадени подробности за спортното събитие. В нея се включиха заместник-кметът Борислав Рачев, директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов, лекоатлетът и организатор на проявата Вихрен Иванов-Виро и президентът на Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“ Евгени Игнатов. 24-часовият ултрамаратон на писта се организира с подкрепата на Община Русе.

„Благодаря, че отново избрахте Русе за провеждането на това значимо спортно събитие”, каза заместник-кметът Борислав Рачев.

Дисциплините, в които ще се състезават атлетите в събота, са индивидуални: 6, 12 и 24 часа. Ще има засичане на 50 км, 100 км и 100 мили, както и щафета от трима състезатели, които ще бягат по 2 часа.

Ултрамаратонът ще приключи на 21 април в 12 ч., когато ще бъдат наградени най-добрите лекоатлети. Събитието е със свободен вход за зрители.

Тази година „Дунав 24 ч. бягане“ ще се проведе с кауза - в подкрепа на Фондация "Александър Русев" за изграждане на водно -рехабилитационния център за деца и възрастни с ментални и физически затруднения. По време на състезанието на стадиона ще има поставена кутия за дарение.

Община Русе ще предвиди средства от бюджета си за геодезически измервания на определени дистанции в откритите градски пространства като Централна градска част и двата парка, за да могат да се осъществяват маратони и извън стадионите. Целта на подобна инициатива е повече хора да могат да се докоснат до спорта и да бъдат привлечени от бягането, както и Русе да бъде популяризиран като спортна дестинация.