Големият проблем на бежанците от Украйна в момента е, че не могат да потвърдят имунизацията на своите вече ваксинирани деца. Това е и една от пречките за приема им в българските училища и детски градини.

В интервю за Дарик Наталия Еллис, която живее от 6 години в Пловдив и от началото на войната в Украйна е много активна в организирането на помощ за бежанците, съобщи, че ще търсят среща с Министерството на здравеопазването, за да се намери някакво решение на този проблем.

Как едно украинско дете се вписа сред българските си съученици

Последното, за което бягащите от войната мислят, са ваксинационните картони на децата, освен това на повечето места болниците в Украйна са поддържали тази информация само в електронен формат – сега част от тях са разрушени и родителите обяснимо не искат да ваксинират повторно своите деца, обясни Наталия Еллис.

Наред с помощта, която вече близо месец събират за пристигащите бежанци и за хората, останали в Украйна, Наталия Еллис и доброволците в Пловдив вече виждат като сериозен проблем липсата на ваксинационни картони на идващите деца.

„Има детски градини, които започват да приемат деца, но те трябва да имат ваксинационен картон. И това е най-големият проблем сега и за децата в училищата и за тези, които искат да постъпят в детски градини. При бягство от войната последното, за което мислят хората е ваксинационния картон на децата. Доста от болниците бяха напълно в електронен формат и това е голям проблем, защото никой не иска повторна ваксинация. Те знаят, че децата са имунизирани. И как ще работи една майка с едно дете, ако не иска повторна ваксинация?!? Няма как!“, коментира в интервю за Дарик Наталия Еллис.

Тя посочи, че не знае как ще се реши този въпрос. "Защото можем да направим антигенен тест, който да покаже има или не ваксинация. Но няма пари и няма желание за такава проверка, само предлагат да реваксинират деца повторно. Министерството настоява за повторна ваксинация с всички основни ваксини, ако детето няма картон. Кой ще се съгласи на това?!? Никой. Ще повдигнем този въпрос и даже може да ходим до София с такива майки, за да говорим с министерството на здравеопазването", обясни още тя.

Пожари разнасят радиация около Чернобил

Вариант според нея е децата да бъдат отделени в буферни детски центрове, ако това им бъде позволено.

"Искаме да отделим в такива центрове нашите деца. Тези, които нямат ваксини, ще се съгласят на имунизация, но това ще трае 3-4 месеца. Къде ще настаняват децата? В нашите буферни детски центрове – докато родителите работят, те да са в такива градини и стъпка по стъпка да бъдат ваксинирани. И това е решение", коментира още тя.

Само преди дни общината в Пловдив даде две помещения, които доброволци спешно ремонтират, за да могат да бъдат превърнати в детски центрове за украинчета.

"Само няколко дни трябват и след гласуване имаме право да ги напълним. Сега търсим доктори, които ще преглеждат децата, имаме възпитателки с опит и терапевти от Украйна. Сега трябва да намерим кетъринг, защото ни забраняват да готвим там на децата. Ще намерим и кетъринг", разказа още Наталия Еллис.

Наталия Елис - украинката, която обедини хиляди в помощ на сънародниците си: Ще възстановим държавата си!

По думите на Наталия Еллис по-големият проблем е за вече ваксинираните деца, а не за тези без имунизация.

"Да, има нисък праг на ваксинация наистина. Доста деца не са ваксинирани наистина, но и доста са ваксинирани. Тези ваксинираните сега са по-големият проблем, отколкото неваксинираните. Защото неваксинираните могат да получат своята доза ваксина и всичко ще бъде наред. Но за вече ваксинираните кой ще подпише хартия, че тези повторни имунизации няма да направят никакви бели на детето?!? Никой не иска да подпише нито една хартийка...“, подчерта тя.

Още от разговора с Наталия Еллис слушайте в предаването "Властта на гражданите...или какво можем заедно".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм