Децата не живеят под стъклен похлупак, те знаят какво се случва. Затова е по-добре с тях да се говори за войната, защото разговорите свалят напрежението. Това каза в предаването „По-полека“ училищният психолог Райна Ангелова.

При децата няма езикова бариера, дори когато говорят на различни езици. Доказва го и осемгодишната Аля, която е от Украйна и вече няколко дни е ученичка във втори клас на 171 ОУ „Стоил Попов“ в Нови Искър. 

Украинските власти съобщиха за бомбардирано училище с 400 души в Мариупол

С директорката се свързала собственичката на хотела, в който е настанено семейството. Документите били подготвени много бързо и вече няколко дни Олена или Аля, както я наричат, е сред съучениците си, разказа директорката на училището Канелия Костова.

По думите на психоложката на училището Райна Ангелова Аля бързо е преодоляла първоначалното притеснение и е успяла да се впише в средата.

Българските деца много добре приели Аля и й подали ръка още от първия ден, което много помогнало за бързата й адаптация.

Важно за медицинската помощ на украинските граждани

Детето има своите притеснения, най-вече за баща си, който останал в Украйна. Освен това, то не е просто нова ученичка, а идва с травма, разказа още психоложката.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм