Районен съд – Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на украинския шофьор О. Г., обвинен в управление на МПС след употреба на алкохол.

С постановление на прокуратурата О. Г. е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че на 02.06.2023 г., в град Русе, управлявал моторно превозно средство – състав от пътни превозни средства с влекач марка „ДАФ“ и прикачено към него ремарке – цистерна, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 3,64 на хиляда, установено по надлежния ред.

Дежурен състав на Районен съд - Русе счете, че към настоящия етап може да се направи извод, че са събрани достатъчно доказателства, които в една изключително висока степен на вероятност обосновават извод относно участието на обвиняемия в извършване на престъплението. За такова деяние в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години, глоба от 200 до 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС. Според съда, налице е реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като е чужд гражданин и няма постоянен и настоящ адрес на територията на Република България. Освен това същият работи като шофьор на международни товарни превози и е постоянно в движение, като това предполага отдалеченост от мястото му на постоянно пребиваване и би затруднило разглеждането и приключването на делото в рамките на разумни срокове.

Определението на Районен съд – Русе, с което е взета по отношение на О. Г. мярка за неотклонение задържане под стража може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.