Историческият център на украинския пристанищен град Одеса беше определен за застрашен обект на световното наследство от Културната агенция на ООН въпреки противопоставянето на Русия, предаде Би Би Си.

ЮНЕСКО заяви, че решението му признава "изключителната универсална стойност" на обекта.

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

Русия обаче разкритикува този ход, заявявайки, че е "политически мотивиран".

Известна като перлата на Черно море, Одеса е бомбардирана няколко пъти, откакто Русия нахлу в Украйна.

Миналата година жителите побързаха да защитят паметниците и сградите на града, като ги покриха с чували с пясък.

В изявление след гласуването генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле каза, че определянето на града като обект на световното наследство е важна стъпка.

ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита

Първо имаше символичен аспект, който е да кажем, че този град принадлежи към световното наследство, той засяга всички нас, всички го гледаме, всички го виждаме и признаваме неговата история и приноса му към наследството“, каза тя.

Азуле отбеляза, че решението също така означава, че всички членове на конвенцията, включително Русия, ще имат задължението „да не причиняват умишлено унищожаване“ на обекта на световното наследство.

ЕС ще проведе среща на върха в Истанбул за войната между Украйна и Русия

Части от Одеса също бяха добавени към списъка на световното наследство в опасност, което, според ЮНЕСКО, дава на града достъп до техническа и финансова помощ, „която Украйна може да поиска, за да гарантира защитата на собствеността и, ако е необходимо, да помогне за нейното възстановяване".

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението, като каза, че е „благодарен на партньорите, които помагат за защитата на нашата перла от атаките на руските нашественици“.

Външните министри на ЕС одобриха нов транш военна помощ за Киев в размер на 500 млн. евро

Русия, която многократно се опитваше да отложи гласуването, на свой ред обвини Украйна, че "разрушава" собствените си паметници.

Външното министерство в Москва също обвини Украйна, че е подала лошо досие за кандидатстване и твърди, че гласуването е проведено „под натиск от Запада“, като същевременно са „пренебрегнати правилата за процедурата“.

Той беше подготвен набързо, без да се спазват настоящите високи стандарти на ЮНЕСКО“, каза руското външно министерство.

„Ще го помним завинаги“: Зеленски се сбогува емоционално с вътрешния си министър

Седем други обекта в Украйна бяха добавени към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, включително катедралата Света София в столицата Киев и историческия център на западния град Лвов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм