Украинка е станала жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в България. От началото на войната до сега, това е единственият случай, при който бежанец сигнализира на горещия национален телефон за борба с трафика на хора - 080020100. Това съобщи в интервю за Дарик – Диана Китова, психолог и психотерапевт, ръководител на Горещата линия към международната фондация А21, в навечерието на Световния ден за борба с трафика - 30 юли. 

По думите й, организацията е започнала активна превантивна работа с влизащите от Украйна още в първите дни на конфликта, тъй като бежанците са високо рисков таргет за трафик. Прогнозите са те първа да има подобни случаи.

„На всеки 13 секунди в света някой става жертва на трафик, а едва 1% от тези хора са спасени. На този фон за 2021 г.  успяхме да идентифицираме, подкрепим и спасим 90 души жетви на трафик, от които 72 възрастни, а 18 са деца. Почти всички са били изведени извън страната. Но България продължава да е челно място по жертви на трафик“, каза Китова.

По думите й,

Ковид е оказал влияние при трафика на хора

През 2020 с въвеждането на рестрикциите, от Горещата телефонна линия, отчитат ръст на вътрешен трафик и промяна на съотношението на броя мъже – жени, както и вида експлоатация.

„Ако преди това наблюдавахме предимно трафик на жени с цел сексуална експлоатация, то през последните две години преобладават жертвите от мъжки пол, с цел трудова“, коментира още тя.

През 2022 фокус за фондацията е превенцията, чрез социалните медии.

„Вече работим в тясно партньорство с Фейсбук. Имаме уверение, че ще бъде наложен сериозен контрол върху фалшивите и съмнителни обяви за работа в чужбина. Това е един от основните инструменти за подмамване“, допълни ръководителят на Националната гореща телефонна линия.

Според нея, през годините моделът на „зарибяване“ се е променил, заради масовото навлизане на умните телефони и развитието на социалните медии. Мотивите за доверие обаче са останали същите.

Глад за работа и повече средства, амбиции, емоционални връзки с похитителя.

„Повечето спасени от трафик споделят, че са били подлъгани от сайтове за романтични запознанства. Там след проучване, похитителят знае от какво се нуждае жертвата, обещава й съвместно бъдеще и добър живот. Другият масов подход е, чрез фалшиви обяви за работа. Веднъж оплетен в схемата, потърпевшият трудно може да избяга. Има и друг проблем, който се наблюдава предимно при мъжете - не споделят и не търсят помощ.

Затова нашите кампании са насочени и към гражданите. Помагаме им да разпознаят признаците на жертвите на трафик, с призив да бъдат проактивни и да сигнализират до нас“, каза още психотерапевтът.

Диана Китова акцентира и на друга услуга, която организацията предлага: „Всеки, който има желание да си търси работа извън граница по обяви в интернет, може да се консултира с нас. В рамките на 72 часа напълно безплатно ние можем да проверим легитимността на фирмата и лицето, което кандидатите са се свързали.

Според специалистът, жертвите не са само от бедните райони на страната, необразовани и сред ромското население, напротив – всеки, който силно желае нещо, което му липсва, може да попадне в този капан, сочи статистиката.

Горещата телефонна линия приема сигнали напълно безплатно от всяка точка на България и света – 080020100.