Украйна забранява износа на захар за Европейския съюз до края на 2024 г. Причината - достигнат квотен лимит на страната за държавите от Общността. Новината съобщи министърът на земеделието Тарас Висоцки, цитиран Ройтерс.

Висоцки поясни, че лимитът е установен съгласно новите разпоредби за "търговски ползи". Украйна е вторият по големина доставчик на захар в Европа, напомня Ройтерс. Новината несъмнено ще повлияе на цената на някои продукти в търговската мрежа, смятат експерти.

"Другите пазари ще бъдат без ограничения, но пазарът на ЕС ще бъде отворен едва от 1-ви януари 2025 г. и тогава ще стане ясно какви ще бъдат обемите на износа", отбеляза още министър Висоцки.

През април 27-те обявиха нови ограничения, провокирани от фермерските протести в редица членки. Аргументът на производителите беше, че са изправени пред нелоялна конкуренция от производители извън блока, като Украйна, която не се сблъсква с екологичните регулации и бюрокрацията, които съществуват в Европейския съюз.

П-рано този месец анализатори казаха, че украинският износ на захар е достигнал 262 600 метрични тона - обемът, определен според правилата на ЕС като квота на Украйна за 2024 г. През календарната 2023 г. украинските производители изнесоха около 493 000 тона захар за ЕС.