Двама тийнейджъри от Айова са убили учителката си по испански в гимназията поради разочарование от лоша оценка, съобщиха прокурорите във вторник в съдебни документи, предаде "The guardian".

Документите бяха подадени преди процеса в сряда, когато съдия ще изслуша аргументи за това дали да бъдат премахнати всякакви доказателства срещу Уилард Милър и Джеръми Гудейл, които са обвинени в убийството на Нохема Грабер във Феърфийлд, град с около 9400 жители.

Ученици в САЩ обявяват бойкот заради анти ЛГБТ политика

Адвокатът на Милър иска от съда във Феърфийлд да анулира четири заповеди за обиск и да скрие доказателства от дома на Милър, коментари, които е направил пред полицията, и информация, взета от мобилния му телефон и социалната медийна платформа Snapchat.

Тялото на Грабер беше намерено в парк Феърфийлд на 3 ноември 2021 г., скрито под брезент, количка и железопътни връзки. Тя била пребита до смърт с бейзболна бухалка. По това време Милър и Гудейл са на 16 години.

Учителка в САЩ арестувана за секс с ученик и тормоз над ученичка

Разследващите установили, че Милър се е срещнал с Грабер в гимназия Феърфийлд в следобеда на 2 ноември 2021 г., за да обсъдят слабите оценки. По-късно Грабер закарала микробуса си до парк, където е известно, че учителката прави ежедневни разходки след училище, казват властите. Свидетели видели микробуса да напуска парка по-малко от час по-късно с двама мъже на предната седалка.

Микробусът е оставен в края на селски път. След телефонно обаждане от Гудейл, свидетел взел Гудейл и Милър, докато вървели към града по този път, казват следователите.

Арестуваха бивш главен прокурор в Мексико заради случай с 43 отвлечени студенти

В полицейско интервю Милър описва разочарованието си от начина, по който Грабер преподавала испански и от това как оценката й намалила неговия среден успех.

Смята се, че лошата оценка е мотивът зад убийството на Грабер, който пряко свързва и Милър“, се казва в съдебни документи, подадени от прокурора на окръг Джеферсън Чонси Молдинг и помощник-главния прокурор на Айова Скот Браун.

Убити и ранени при стрелба в училище в САЩ, засякло оръжие “спасило” няколко живота

Първоначално Милър отрече всякакво участие в изчезването на Грабер, но „по-късно заяви, че е знаел за всичко, но не е участвал“, според съдебните документи. Той казал на полицията, че истинските убийци – „бродеща група маскирани деца“ са го принудили да предостави количката си, за да помогне да се премести тялото.

В документите се казва, че свидетел е предоставил снимки на разговори в Snapchat, „които идентифицират признанията на Гудейл, че е действал съвместно с друг човек, за да причини смъртта на Грабер“. 

Шестима загинаха при стрелба на празничен парад в Чикаго, задържан е заподозрян

Адвокатът на Милър, Кристин Бранстад, казва, че заповедите за обиск са били издадени незаконно, отчасти защото „правоприлагащите органи не са предоставили информация на издаващия магистрат, за да покажат, че информаторът е надежден или че информацията от информатора трябва да се счита за надеждна“.

Процесът срещу Милър е насрочен за 20 март в Каунсил Блъфс. Процесът срещу Гудейл е на 5 декември в Дейвънпорт.

Най-малко 10 човека бяха убити при стрелба в Бъфало

И двамата тийнейджъри, сега на 17 години, ще бъдат съдени като възрастни. В Айова наказанието за присъда за убийство от първа степен е доживотен затвор. Решенията на Върховния съд на Айова изискват непълнолетните, осъдени дори за най-сериозните престъпления, да получат шанс за условно освобождаване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм