Любими български произведения ще звучат пред пътниците в няколко линии на градския транспорт във Варна. Акцията „Четящ автобус“ се провежда за трети пореден път на 31-ви октомври от 14,30ч. до 16,30ч. с участието на ученици от Частното средно училище „Юрий Гагарин“, а тази година и деца от Средно училище „Гео Милев“. Началото ще бъде поставено от централната спирка зад катедралния храм „Св. Успение Богородично“. 
 
Инициативата е по повод Деня на народните будители – 1-ви ноември и се осъществява с подкрепа на Община Варна, Регионалното управление на образованието и общинската фирма „Градски транспорт“.

Акцията „Четящ автобус“ цели да подбуди интереса на всички граждани към националното литературно наследство и любов към българския език и култура.  Целта на учениците и учителите е да популяризират значими произведения на български автори и народни будители и в навечерието на този важен за българската култура и образование празник, да се покаже ролята на училището като институция, създаваща, обучаваща и възпитаваща отговорни и будни млади хора.