Възпитаниците на Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия "Арх. Г. Козаров" по собствено желание и по инициатива на клуб "Млад възрожденец" започнаха препис на "История славянобългарска" с пера, а не със съвременни средства.

"Надяваме се във Ваше лице да намерят подкрепа за този нетрадиционен и трудоемък начин за продължение на Паисиевото дело", пише в обръщението на клуб "Млад възрожденец".

НАПИСАХА, ЗА ДА ОСТАНЕ

 За делото на Паисий е писано много, но дали всички го осъзнават... В духа на Възрожденската епоха група ученици от Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров” се заеха с амбициозната задача да препишат Паисиевата кратка историйца, за да остане тя за бъдното време. Не с писалка и не с молив – младите възрожденци решиха да я препишат с пера. Така, както мъчно е била тя списвана и разпространявана от ръка на ръка, така и те избраха да усетят и оценят по достойнство величавия труд на Отец Паисий.

И тъй, подострили перата, продължават учениците на СПГСГ „Арх. Г Козаров” славното дело на първите български възрожденци – ред по ред, страница по страница... Преписват светлите слова, за да остане тази историйца и да се помни от тези, които идват след тях.