Учениците от IV-a клас от СУ „ Св. Паисий Хилендарски" в гр. Сливо, които се обучават по програмата „Детско полицейско управление", гостуваха на огнеборците от районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града.

Там заедно с инспектор детска педагогическа стая Бисерка Донева и полицейски инспектор Сашо Иванов от Районно управление - Сливо поле, учениците присъстваха на урок на тема „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, който е част от утвърдения годишен план от програмата на ДПУ.

Началникът на РСПБЗН - Сливо поле главен инспектор Иван Иванов и неговите колеги  запознаха децата с интересната си, но и много трудна професия, като им припомниха колко е важно да спазват правилата за безопасно поведение - когато са у дома, когато играят навън или са в училище. Пожарникарите разказаха на учениците и за основните правила за действие при извънредни ситуации, пожари, бедствия и т.н.

Разбира се най-интересната част за децата бе демонстрацията с пожарен автомобил и запознаването им отблизо със специализираната техника и оборудване на огнеборците. Всяко от децата, по един или друг начин, имаше възможността да влезе в ролята на пожарникар.

На раздяла в края на урока младите полицаи и служителите на пожарната си пожелаха отново да се срещат, но все по такива хубави поводи. 

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, в която участват представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българският туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от Българския червен кръст, Българския младежки червен кръст, Българския туристически съюз и други партньори.