XVI Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – Русе`2023 приключи с признание за творчеството на възпитаничката на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Русе Елена Атанасова. Тя е отличена с голямата награда в раздел „Литературно творчество“ – плакет „Стоян Михайловски“, и парична премия от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Официалната церемония по награждаването ще се състои на 28 октомври от 11 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание.

Конкурсът се организира от Общинския детски център за култура и изкуство и е вписан в Националния календар на Министерството на културата, в културния календар на Община Русе и се провежда с подкрепата на РУО – Русе и Фондация „Русе -  град на свободния дух“. През тази година в него се включиха 93 участници от цялата страна със 104 произведения – стихове, приказки, разкази и журналистически творби, като на 29 септември приключи срокът за приемане на творби за участие.

За литературния раздел бяха обявени две теми по избор, които се посветиха на 125 години от рождението на един от най-бележитите български писатели - Димитър Талев. За категория „Поезия“ темата бе „Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът“, а за категория „Проза“ – „Човек не бива и не може да живее само за себе си.“

Темата за раздел „Журналистика“ „И в лъжата има зрънце истина“ бе посветена на 50 години от кончината на бащата на жанра фентъзи – британския писател Дж. Р. Р. Толкин. Включиха се два екипа с три журналистически материала.

Компетентното жури с председател Нели Пигулева – поетеса, преводач и редактор, изчете всички творби и отличи най-добре представилите се ученици от Русе, Казанлък, Варна, Бургас, Велико Търново, Велинград, Кърджали, Плевен, Сливен, Свищов, Айтос, София и други градове.

Голяма награда в раздел „Журналистика“ не се присъжда.

Всички победители вижте на сайта на Общината.